De Huiskamer: vrienden én lotgenoten

‘Praten met iemand die je begrijpt’

In de Huiskamers van Laarbeek is iedereen welkom. Zonder afspraak, zonder drempels. Je loopt er binnen voor een kop koffie en een praatje, om een boek te lenen bij de bieb, of met vragen over de overheid, zorg, wonen en welzijn. Je kunt er meedoen aan een activiteit of zelf iets organiseren. En soms leidt dat tot heel mooie ontmoetingen, zoals bij deze jonge vrouwen.

Desiree (34) kende dorpsondersteuner Maartje Keizers al een tijdje. In de afgelopen jaren liep ze geregeld binnen bij de Huiskamer in Beek en Donk, soms met een vraag, soms met een probleem of een plan. Desiree woonde nog niet zo heel lang in Beek en Donk en zette zich direct in als vrijwilliger. Als overblijfkracht op de basisschool, als huiswerkbegeleider, bij de Scouting en de laatste tijd bij het Jongerencentrum. Meestal met kinderen en jongeren en dus altijd in een begeleidende rol. Daardoor mist ze, zoals ze het zelf noemt ‘gewoon gelijkwaardig’ sociaal contact. Ze gaf dan ook bij Maartje aan dat ze graag wat meer mensen wilde leren kennen.

Meteen een klik

Ook Natasha (30) kwam met enige regelmaat bij de Huiskamer. Tijdens een spelletjesavond vertelde ook zij dat ze het fijn zou vinden om wat meer contact te hebben met leeftijdsgenoten. Eén en één is twee, dacht Maartje. Via andere kanalen kende ze nog een aantal vrouwen met dezelfde wens en ze bracht hen bij elkaar. Die eerste bijeenkomst werd helaas geen blijvertje, maar de klik tussen Desiree en Natasha was er direct. Ze bleken beiden enorme dierenliefhebbers te zijn en tijdens een flinke wandeling met de honden werd de vriendschap beklonken. Maar het was meer dan dat: ze vonden herkenning bij elkaar. Beide jonge vrouwen hadden geen onbezorgde jeugd en ondervinden daar in het dagelijks leven nog hinder van. Desiree legt uit: “Mijn moeder had psychiatrische klachten. Ik voelde mij heel verantwoordelijk voor haar, was gewend om altijd alert te zijn en mezelf weg te cijferen; dat breekt me soms op in relaties nu ik zelf volwassen ben.”  Natasha had als kind te maken met huiselijk geweld. “Ik moest al op jonge leeftijd veel zelf en alleen doen. Nog steeds eigenlijk, ik heb daar nog last van. Het maakt dat je wat wankeler in het leven staat en de basisvaardigheden mist om spontane, gezonde relaties aan te gaan. Dat kan een eenzaam gevoel zijn.”

Herkenning en erkenning

Desiree en Natasha willen graag iets betekenen voor vrouwen die eveneens kampen met de gevolgen van dergelijke jeugdtrauma’s. Voor jonge kinderen zijn er zogenoemde KOPP-groepen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen), maar niet voor volwassenen. Zo kwamen ze op het idee om zelf een groep te starten voor lotgenoten. Natasha: “Niet met een begeleider, gewoon onder elkaar. Je verhaal delen met iemand die je begrijpt.” Desiree voegt toe: “Om herkenning én erkenning te vinden.”

Op advies van Maartje benaderden ze het Zelfhulpnetwerk in Eindhoven, dat mensen ondersteunt die zelf een lotgenotengroep willen oprichten. De nieuwe kartrekkers krijgen verschillende trainingen om de groep vorm te geven, hoe je omgaat met elkaars verhalen, hoe je bekendheid geeft aan de groep en hoe je deelnemers kunt vinden. Het Zelfhulpnetwerk faciliteert wat er verder nodig is om te starten, zoals het regelen en bekostigen van eventuele materialen en een locatie.

Gewoon binnenlopen

Die locatie werd, hoe kan het ook anders, de Huiskamer in Beek en Donk waar het ook allemaal begon. Desiree en Natasha: “Het is een fijne, toegankelijke plek waar je je gezien en gehoord voelt. Laagdrempelig vooral, je kunt er echt voor van alles binnenlopen.” Maartje beaamt: “Dat klopt, zo kwam onlangs een inwoonster met het een idee van een creatieve middag. Inmiddels loopt het als een tierelier, tot groot plezier van alle deelnemers. In de Huiskamers kan het allemaal.”

Zelfhulp is voor iedereen!

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je er alleen voor staat? Of dat niemand jou begrijpt? Misschien denk je wel eens dat je de enige bent met een bepaald probleem of ervaring. Weet dan dat je niet de enige bent. Het kan helpen om hierover te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Kijk ook eens op zelfhulpnetwerk.nl

In de lotgenotengroep ‘Nieuwe Koers’ van Desiree en Natasha is nog plaats. Het gaat hier om volwassen kinderen van ouders met psychische problematiek die hier nog steeds last van ondervinden in het dagelijks leven. Interesse? Stuur een mail naar nieuwe.koers@hotmail.com