In de Huiskamers van Laarbeek is iedereen welkom. Zonder afspraak, zonder drempels. Je loopt er binnen voor een kop koffie en een praatje, om een boek te lenen bij de bieb, of met vragen over de overheid, zorg, wonen en welzijn. Je kunt er meedoen aan een activiteit of zelf iets organiseren. Zo ontstaan de mooiste initiatieven, zoals het tweewekelijkse ‘Zorgeloos vertier’ in Mariahout.
Het idee voor Zorgeloos vertier kwam zo’n twee jaar geleden van inwoonster Marjan. Zij werkte na haar pensionering als vrijwilligster in een verzorgingshuis en zocht na haar verhuizing naar Mariahout een nieuwe invulling. Ze startte bij de Peuterbieb in de Huiskamer waar ze in gesprek raakte met dorpsondersteuner Bart Drouen. Een ochtend voor mensen met beginnende geheugenproblematiek en hun partners, dat was het idee. Daar had Bart wel oren naar. Al snel haakte ook dorpsgenoot Mariet aan, die eveneens geregeld in de Huiskamer te vinden was, onder meer bij de wekelijkse gym. “Ik was al eerder vrijwilliger bij Grootenhout, waar ik wandelde met mensen met dementie. Een doelgroep waar ik mij erg betrokken bij voel. Ik sloot dus graag aan bij dit initiatief.”
Gezellig én gezond
Bij Zorgeloos Vertier gaat het in de eerste plaats om elkaar ontmoeten, maar tegelijkertijd zijn de activiteiten bevorderlijk voor lichaam en geest, vertelt Bart. “De dag begint om 10 uur met een kop koffie of thee en iets lekkers. Daarna is het tijd voor een spelletje, bijvoorbeeld een quiz, geheugen- of bordspel. Tussen de middag eten we samen een broodje en verse soep; wie dat leuk vindt, helpt mee met het snijden van de groente. Anderen dekken intussen de tafel. Na de lunch gaat een medewerker van Laarbeek Actief aan de slag met een sportieve activiteit, afgestemd op de mogelijkheden en eventuele beperkingen van de groep. Elke keer iets anders, vandaag gaan we boogschieten. En om 13 uur gaat ieder weer op huis aan.”
Ons kent ons
Meestal zijn er zo’n acht deelnemers. Miranda Goedemans, coördinator ouderenwerk, vertelt: “Het is hier echt ons kent ons, en ook nieuwelingen worden meteen opgenomen. Dan is het meteen: ‘kende gij die en kende die?’ Er heeft altijd wel iemand in dezelfde straat gewoond of bij elkaar op school gezeten. Er wordt volop gekletst en gelachen. Het is echt drie uur zorgeloos plezier, even los van thuis en de alledaagse zorgen.
Zoals Theo en zijn vrouw Jeanne. “Theo vindt het gezellig als ik erbij ben, maar hij onderneemt ook zelf nog veel. Hij gaat soms wel tien keer per dag een stukje fietsen, maakt uitstapjes met de KBO en zit bij de Gildebroeders. Ik heb dan even tijd voor mezelf terwijl ik toch gerust kan zijn; ik weet dat de mensen Theo kennen. Hier in het dorp kijkt iedereen naar elkaar om, dat is heel vertrouwd. En af en toe gaan we naar Van de Kook, het eetcafé voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, ook heel gezellig!”
‘Dat kan ik niet meer, hoor.’ Tuurlijk wel, klinkt het meteen bemoedigend van alle kanten.
Gewoon proberen
Het spelletje van deze ochtend is Keezen, of zoals Bart het noemt: Mens-Erger-Je-Niet met een twist. Het spel is duidelijk populair bij de deelnemers, maar soms is het wat lastig om de spelregels te onthouden. Met veel geduld en plezier wordt alles nog eens uitgelegd, net zo vaak als nodig. Er wordt in duo’s gespeeld en fanatiek gestreden om de winst. “Hupsakee, d’r af gij!”, klinkt het triomfantelijk en iedereen lacht. Naast Keezen wordt er soms een kaartje gelegd. Maria vertelt dat ze vijftig jaar lang bridge heeft gespeeld: “Maar dat kan ik niet meer, hoor.” Tuurlijk wel, klinkt het meteen bemoedigend van alle kanten. Marjan: “Het zit vast nog ergens in een laatje in je hoofd, laten we het gewoon eens proberen.” Bart belooft de benodigdheden te regelen. Mariet heeft een idee: “Laten we beginnen met pesten en jokeren, dan kom je er vanzelf weer in.” Maria weet niet zeker of het gaat lukken maar ze heeft er zin in: “Dat zou wel heel leuk zijn, ik was er altijd goed in.”
Gemotiveerd worden om zo lang mogelijk de dingen te blijven doen waar je plezier hebt, hoe mooi is dat!
Wees welkom!
Zorgeloos vertier is een laagdrempelige activiteit voor inwoners van Laarbeek met beginnende tot matige geheugenproblematieken zonder indicatie voor dagbesteding. Ook de partner/mantelzorger is welkom. Iedere eerste en derde woensdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur in de Huiskamer van Mariahout. Kosten 10 euro per persoon.
Heb je vragen of wil je meedoen? Neem dan contact op met Bart Drouen, Dorpsondersteuner Mariahout via 06-16280572 of Bart.drouen@levgroep.nl. Of Miranda Goedemans, Coördinator ouderenwerker Laarbeek, via 06-41516453 of miranda.goedemans@levgroep.nl.
Ook vrijwilligers zijn van harte welkom!